Top 31 cărți la 31 ani

Top 31 cărți la 31 ani

Câteva zile în urmă am împlinit 31 ani, și, deși aș fi vrut să mă opresc la 30 ani pentru totdeauna și să rămân la fel de tânără și optimistă, am înțeles pentru prima dată că timpul trece așa cum vrea el, nu cum vrem noi. Am înțeles ce înseamnă să nu te mai intereseze ziua ta, să fii cu gândul în altă parte. Când eram mică mă grăbeam să cresc, acum mă grăbesc să rămân la fel, să arunc ancora adânc și să strig: RĂMÂN AICI!

Dar (frustrările mele personale și aruncatul ancorei) nu înseamnă că n-aș dori să marchez totuși acest moment, de pășire-anchilozată-spre-mai-mult-de-30-de-ani, printr-un top de cărți favorite. Gusturile mele se schimbă, biblioteca mea se schimbă, iar topul acesta variaza de la an la an. Ordinea este aleatorie, iar stilurile sunt diverse:

  1. ”Mecanica inimii”, de Mathias Malzieu, vezi aici recenzia scrisă chiar luna trecută: http://rusanda.eu/mecanica-inimii/ , o găsești la Editura Nemira.

2. ”Arta esentei”, de Dominique Loreau, pentru că ne putem inspira din Orient pentru a învăța ca ”less is more” și că dacă nu ne mai concentrăm să adunăm lucruri, începem să adunăm momente frumoase de viață. Recomand ediția de la editura Baroque Books.

3. ”Portretul lui Dorian Gray”, Oscar Wilde, o meditație asupra frumuseții și tinereții, a întunericului din interiorul nostru. Am ascultat-o in varianta audio, în aeroport, în drum spre Africa.

4. ”Eseu despre orbire”, de Jose Saramago, care rămâne întotdeauna în topul meu personal. Editura polirom, Top10+

5. ”Rătăcirile fetei nesăbuite”, Mario Vargas Llosa, cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor. Editura Humanitas.

6. ”Pacientul englez”, Michael Ondaatje, tot cea mai frumoasă (și poetică) poveste de dragoste a tuturor timpurilor, recomand orice de Ondaatje în engleză original.

7. ”1984” de George Orwell. Pentru că termenul ”orwellian” este mai actual ca oricand. Pentru că viitorul ar putea însemna o lume de oameni care nu mai au voie să simtă, ci doar să muncească. Recomand în engleză original.

8. ”BINE” de Igor Guzun, pentru că, din când în când, avem nevoie de o carte care să ne ungă pe suflet, din care să desprindem ilustrate și să le trimitem părinților de care ne e dor, care să miroase a pâine coaptă și a ACASĂ. Editura Urma ta.

9. ”Sapiens”, de Yuval Noah Harari. Am ascultat versiunea audio, dar o găsiți în engleză la toate librăriile. O capodoperă, pentru iubitorii de pop-science, în care înțelegem multe dintre comportamentele umanității din prezent prin pisma istoriei celor dintâi sapiens.

10. ”Mama în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țibuleac. Pentru că imaginea cu acel câmp de floarea soarelui o să-mi rămână pentru totdeauna crestată pe piele. Editura Cartier.

11. ”Les enfants terribles”, Jean Cocteau, o recomand în franceză original. O carte hipnotizantă despre copii care jongleaza cu puritate, violență, joc, maturizare grăbită și alte arme albe. 

12. ”Generalul în labirintul său”, Gabriel Garcia Marquez. Din tot ce am citit de Marquez, aceasta este preferata mea. Editura RAO

13. ”Portocala mecanică”, Anthony Burgess, pentru nebunie, futurism, jocuri de cuvinte și jocuri psihologice, pe care le ador. Editura Humanitas.

14. ”Parfumul”, Patrick Suskind. O carte care nu mai are nevoie de elogii, citiți și ”Porumbelul”, de același autor. Editura Humanitas, Raftul Denisei.

15. ”Femeia nisipurilor”, de Kobo Abe, pentru că are puterea de a te scoate din cadrul tău cotidian și a te duce într-o lume împregnată cu magie și disperare. Editura Polirom, top 10+

16. ”Frunze de dor”, Ion Druță, o poveste veche, strămoșească, dureroasă, dar dulce și tămăduitoare în același timp, de unde vine și prenumele meu. Editura Cartier.

17. ”Life of Pi”, Yann Martel. O carte care reprezintă pentru mine mai mult decât un scenariu de film hollywood-ian, o carte despre esența religiilor lumii și o viziune frumoasă asupra lor. Am citit versiunea originală, în engleză, luată câțiva ani în urmă de la New York, de la Barnes & Noble.

18. ”Cartea secretă a Fridei Kahlo”, de Haghenbeck. Editura Nemira. O carte cu fragmente din notițele și rețetele de bucate ale Fridei, ce ne ajută să reconstruim peisajul vieții sale, de la familie, relație de cuplu, suflet de artist, și până la moarte.

19. ”The Fault in our stars”, John Green, pe care am primit-o cadou la ultima aniversare Bookletta și care m-a adus până la lacrimi. Poate că e mai bine să nu vă dezvălui povestea, doar să vă spun că se tratează cu foarte mult umor o temă foarte sensibilă, și anume cancerul.

20. ”Hoții de frumusețe”, Pascal Bruckner, unul din scriitorii mei favoriți, alături de Chuck Palahniuk. Editura Trei.

21. ”Maestrul și Margareta”, Mihail Bulgakov, un exercițiu minunat de magie și fantezie. Editura Polirom, Top 10+

22. ”Cele 40 de legi ale iubirii”, Elif Shafak. Pentru mine aceasta carte a reprezentat un șoc literar. Iată o scriitoare care te face să uiți că citești un roman și să crezi ca lecturezi un crez, că începi un nou stil de viață, de tratament prin iubire. O carte care te învață să iubești și să trăiești în echilibru, fără a avea o tonalitate de învățătură, fără a se impune, fără orgoliu și aroganță. O găsiți la Polirom, Top10+.

23. ”Venit pe lume”, de Margaret Mazzantini, o carte care m-a fascinat atât prin poveste, cât și prin stilul povestitorului, și care m-a convins să vreau să vizitez Sarajevo, să văd urmele acelui război.

24. ”Povestea Slujitoarei”, Margaret Atwood. Recomand în engleză original, mai întâi cartea, apoi serialul de pe Netflix.

25. ”De ce fierbe copilul in mamaliga”, Aglaja Veteranyi, Polirom Top10+. Mi-a recomandat-o Tatiana Țibuleac, și o recomand mai departe cu multă căldură. Această scriitoare are un stil unic, iar povestea romanului mi-a dat fiori.

26. ”Cum am ajuns aici”, Steven Johnson. De aici mi-am inspirat discursul de la TEDx Cluj: https://www.youtube.com/watch?v=j9oofKlQL80&t=1s

27. ”Dezordonat”, Tim Hartford, Editura Publica. O carte despre care am făcut o emisiune întreagă, revin cu linkul emisiunii.

28. ”Pe râurile ce duc”, de Antonio Lobo Antunes. O carte prin care autorul a decis nu să scrie o poveste, ci să transmită niște stări. Și a reușit. În stilul său unic, fără semne de punctuație și fără cursivitate, și totuși cu niște imagini unice, cu un fel de a te transpune în copilărie, prezent și viitor în același timp, ca mai apoi să-ți amintești de fapt că personajul principal este pe patul de spital și nu poate evada nicăieri. Nu fizic, cel puțin.

29. ”Animalul Inimii”, ”Regele se-nclina și ucide” și ”Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (toate de Herta Muller, editura Humanitas) pentru că nu aș putea să aleg între ele.

30. ”Douăsprezece scaune”, Ilf si Petrov, pentru umor și poveste, pentru originalitate.

31. ”Împăratul muștelor” de William Golding, Editura Humanitas- o capodoperă cu o gașcă de băieți naufragiați pe o insulă pustie, care încearcă să supraviețuiască și să formeze o orânduială, dar se întâmplă lucruri macabre care duc povestea într-o zonă sângeroasă și foarte intensă din punct de vedere psihologic.

Cred mult în omul potrivit la momentul potrivit, nu doar în relații, ci și atunci când vorbim despre cartea potrivită la momentul potrivit. Sunt multe cărți bune și foarte bune care nu mă inspiră din simplul fapt că nu sunt pregătită eu pentru ele. Așa că topul meu se tot schimbă, unele cărți urcă în el, altele dispar de acolo. Pentru că fiecare carte vine la momentul când suntem gata s-o citim și când suntem gata să învățăm ceva din ea. Daca nu simți asta cu ceea ce citești acum, treci la urmatoarea!

Și, binențeles, există și o parte goală a paharului. Revin cu top cărți care nu mi-au plăcut și pe care nu le-am înțeles 🙂

  1. Asa m-am mirat ca am vazut-o acolo pe Dominique Loreau și chiar atat de sus. Eu am inceput tot „Arta esentei” intr-un weekend si m-a enervat fantastic exprimarea si stilul de scriere așa că n-am mai trecut de prima jumatate. Mi-a placut ideea de la care porneste cartea, dar cam atat.

  2. Andreea Chiuaru, dupa cum am spus in cel de-al doilea paragraf: ”ordinea este aleatorie”, dar chiar și așa, Dominique Loreau este combinatia perfectă de filozofie și lifestyle, pe gustul meu 🙂

  3. La punctul 14 dă-mi voie să îți dau și eu un pont: la „Parfumul” și „Porumbelul” adaugă și „Despre iubire și moarte”, tot de Süskind