Merită să colaborezi cu influencers pentru BRANDUL tău?

Merită să colaborezi cu influencers pentru BRANDUL tău?

Influencers collabs: YES or NO? Brandul Personal prinde avânt și detronează, pas cu pas, brandul comercial, așa că este timpul să redimensionăm felul în care ne promovăm online. Însă discuția astăzi este legată de credibilitatea influencerilor,  într-o lume în care totul este de vânzare și asta nu mai este un secret pentru nimeni. 

Da, google ads sau insta ads sau orice fel de ads funcționează, dar dacă te gândești de câte ori ai cumpărat ceva pentru că ți-a fost recomandat de un om/versus o firmă, vei vedea că oamenii au întâietate: nu contează dacă vorbim de o vedetă, un influencer sau o verișoară, o colegă de muncă, o prietenă sau un doctor. 

Intermediez colaborări cu influencers pentru clienții mei de ani buni și am sintetizat aici 5 tipuri de rezultate pozitive:

  1. Brand recognition: unii influencers aduc brandurile în lumina reflectoarelor, în dezbateri publice și în comunități. Putem spune că unele branduri se nasc cu adevărat abia atunci când ajung în discuția celor cu mulți followers pe insta, youtube sau tiktok.
  2. Educație: un influencer implicat va studia bine produsul/serviciul pe care îl promovează și va transmite idei educaționale în legătura cu acesta. De ce să folosești acest produs, cum îți ușurează viața, ce problemă îți rezolvă? Cum va impacta pozitiv societatea pe termen lung și care sunt beneficiile sale? 
  3. Credibilitate: dacă cel care promovează produsele are credibilitate în piață, această calitate se transfera asupra produsului. Dacă până ieri nu avea nimeni încredere în pasta de dinți XY, de când au vorbit despre ea Influencerul V și M, pasta de dinți XY este considerată a fi foarte calitativă. 
  4. The cool factor sau lansarea unui trend: vedetele din online au puterea de a stârni tendințe rapid, mai ales dacă vorbim de o colecție nouă sau de ceva inovator, neobișnuit sau nemaivăzut până acum. 
  5. Vânzare: da, am ajuns și la esențial. Mai mult decât branding și like-uri, unii influencers reușesc să facă vânzare directă prin campaniile lor de promovare. Nimeni nu îți garantează asta, nici măcar eu, mai ales într-un context online foarte dinamic și impactat direct de problemele globale (războaie, boli, drame). Însă în cea mai mare parte din colaborările de până acum, am văzut rezultate bune de vânzare pe termen scurt sau lung. 

+ bonus: generare de conținut de calitate, pentru business-urile care nu au timp/skills să facă asta.

Însă cea mai mare greșeală este să abordăm colaborarea cu un influencer din perspectiva ”am băgat o fisă în automat și aștept milionul”, pentru că nimeni nu îți garantează asta. Nu vorbim de jocuri de noroc ci de un pas intermediar într-o strategie de comunicare cu rezultate care vin în timp, cu promovare multidirecțională, cu instrumente diverse & componente educaționale.

Concluzia? Da, să colaborăm cu influencers credibili, cu o imagine care ne place și care nu ne face daună de imagine. Însă să nu așteptăm ca un influencer să ne salveze business-ul de la faliment, ci să îl vedem mai degrabă ca pe un brand lawyer cu impact mare în masă și cu skills-uri excelente de promovare, un prieten de joacă, un partener alături de care să construim imaginea business-ului pe termen lung.