Tocmai am revenit din a doua călătorie la Roma, așa că am încropit un fel de to-do-list, simplu și colorat:
1. Vizitează, în primul rând. Indiferent că petreci acolo 2 zile sau o săptămână, nu ai voie să pleci fără să vezi Vaticanul, Colosseum, Pantheon, Piazza Navona, Forumul Roman și Fontana de Trevi. Restul, după dorință și putință.
2. Bea un pahar de Prosecco. Sau un Aperol rece, într-o piazza tipică, unde muzica live se contopește cu zumzetul mulțimii, lumina caldă a apusului și o companie bună. Dacă ești amator de vin, ești la locul potrivit. Deși se spune că vinurile franceze sunt cele mai fine, preferatele mele sunt tot cele italiene. Recomand un pahar de Soave de Pra, vinul meu preferat.
3. Ia un espresso al banco! Adică la tejghea. Așa îl beau italienii. Scurt, intens și savuros, băut din picioare și, binențeles, mai ieftin decât dacă l-ai comanda la masă.
4. Dacă ești gurmand, ca și mine, îți dau o listă de mâncăruri de încercat: brânză buratta, o pizza adevărată, pasta al chinghiale (cu carne de mistreț, chiar dacă sunt mai mult tipice zonei de nord), carciofi (artișoc) în toate combinațiile, și carciofi alla giudia și carciofi alla romana, risotto cu trufe, paste cu trufe (si pizza cu trufe e un deliciu), fiore di zucca (flori de dovleac umplute cu brânză și prăjite), ravioli cu spanac, prosciutto, brânză… ravioli cu orice! După ce trecem la desert, un tiramisu adevărat face toți banii, iar gelato ar trebui gustată în toate formele ei, în special cu arome mai neobișnuite, dacă ai curaj (parmezan, piper, bujori, prune, trufe, etc.)
5. Ia-ți cazare în zona Trastevere. Am stat în mai multe părți ale Romei, și central, și la margine, și totuși în Trastevere mi-a plăcut cel mai mult! E o zona de cafenele, populată, cu clădiri vechi și foarte frumoase, plină de flori și piețe cu muzică și veselie. Nu e chiar zona cea mai turistică, și totuși în 10-15 minute ajungi pe jos în toate locurile must-see din Roma. Dacă ajungi în Trastevere, mergi la cina la Ditta Trinchetti și comanda Paccheri Carbonara (ei susțin că folosesc rețeta originală a acestor paste, nu cea comercială) sau salată de caracatiță.
6. Mergi la o piață de legume și fructe. S-ar putea să zici: de ce să văd piață de legume la Roma, când am asta și acasa? Dar nu e aceeași chestie. Într-o piazza istorică de xyz ani, pe caldarâm, în anumite zile și la anumite ore, se înșiră tarabele de brânzeturi delicioase, prosciutto crudo, trufe în toate combinațiile, ulei de măsline, foccacia, și așa mai departe… E o experiență în sine doar plimbarea printre rândurile cu bunătățuri.
7. Ia-ți pantofi comozi. Eu am experimentat cu o pereche de sandale și am rămas cu bătături și semne pe termen lung… Atunci când mergi 15-20 km pe jos pe zi, adidașii concepuți special pentru mers mult sunt singura încălțăminte acceptabilă.
8. Ia-ți o zi în care să nu ai niciun plan. Îți garantez că va deveni ziua ta preferată din acea vacanță. Dupa câteva zile planificate cu strictețe, cu mult vizitat, cu ghiduri, hărți, etc. îmi place să fac o pauză. Îmi iau o zi în care să nu am niciun plan și niciun scop, înafară de acela de a mă simți bine. Așa că pornesc în orice direcție, fac stânga sau dreapta, intru în biserici vechi ce mă ademenesc, mănânc unde am chef, nu există încorsetări, timp sau liste de bifat. Mi se pare că Roma, înainte de toate, este un oraș de atmosferă. Este și mai frumos dacă reușești să te rupi de coada de turiști și să surprinzi atmosfera magic a Romei.
9. Shopping? Binențeles. Înafară de turul magazinelor cu branduri italiene de haine și încălțăminte, cumpără-ți niște conserve cu trufe, sare/ulei cu trufe, ulei bun de măsline, condimente, pesto proaspăt, dulciuri, prosecco/vin și fistic.
10. Să nu-ți pară rău de banii pierduți la Roma. Pentru că nu sunt pierduți. Roma este un oraș scump, mesele în oraș și distracțiile implică un efort financiar, dar să nu-ți pară rău. Oprește-te pe un pod peste Tibru, la asfințit. Privește în jurul tău, la frumusețea ce te înconjoară. Eu eram alături de omul iubit, în această călătorie, așa că într-o seară, sub un cer roșu, am scris asta:
”Contează mai puțin
Ce lăsăm în urmă
Sau ce luăm cu noi
La sfârșitul zilei
Apusul se-mparte la doi.”