Tips & tricks când călătorești cu avionul

Trebuie să recunosc, fac parte din categoria celor care iubesc zborul cu avionul. E suficient să intru într-un aeroport că devin fericită instant, îmi vine să zburd printre bagaje și să cânt ”Fly me to the moon, let me play among the stars”. Am mica mea rutină, cu ghidul locului unde zbor pus cu grijă în geanta mea Bookletta, cu bomboane de scorțișoară, căști în urechi și un playlist pe youtube.

Și totuși, când ești un călător curajos, pregătit să facă 2-3 escale ca să ajungă la destinație, luptător al luminii și al fuselor orare, al diferențelor de cultură și de temperatură, trebuie să fii pregătit:

1.Ia-ți încălțăminte cu jumătate de mărime mai mare decât porți de obicei. Toți avem pe undeva prin dulap o pereche de încălțăminte care e un pic mai largă…eu am o pereche de adidași Nike Airmax chiar cu o mărime mai mari, de care n-am putut să mă dezlipesc într-un magazin din Cape-Town așa că i-am luat. Acum sunt prietenii mei cei mai buni în călătoriile lungi. Sfatul meu este ca în avion să vă încălțați în adidași cu talpa comoda (nici măcar sandalele acelea cu talpa subțire nu susțin atâta mers pe jos și stat în picioare la cozi). În avion ni se inflamează picioarele de la retenția de apă, așa că este bine să fie un pic mai mare încălțămintea ca să nu strângă.
2. Șosete magice. Șlapii nu sunt niciodată o idee bună… am pățit-o o dată cand aveam de prins zborul din Antalya înapoi acasă si a trebuit să-mi fac bagajul cam în 10 minute, altfel era să pierd avionul. M-am încălțat în slapi, mi-am luat un șort și un tricou și am iesit pe ușă- BIIIGG MISTAKE! Am înghețat ca un țurțure, nu-mi mai simțeam degetele de la picioare! De atunci, indiferent cu ce mă încalț și unde plec, îmi iau o pereche de șosete moi si calduroase cu mine în geanta de umăr. Mai ales în zborurile lungi, de peste 7 ore, o pereche de șosete moi și calde o să te ajute să dormi mai bine.
3. Eșarfă. O poți pune sub cap dacă ți-e somn, o pui în jurul gâtului sau a umerilor daca ți-e frig sau îți învelești cu ea picioarele. Dacă zbori prin țări musulmane cu reguli stricte, inclusiv în aeroport, o poți folosi ca să-ți acoperi decolteul sau brațele: astfel eviți niste priviri lungi. Subsemnata a pățit-o în Quatar…
4. Cremă + balsam de buze. De la aerul uscat din avion ți se usucă atât fața, cât și mâinile și buzele. Ia-ți o variantă de cremă mică (de la DM sau Sephora) pe care o poți folosi atât pentru față cât și pentru mâini, dar și un balsam mic de buze.
5. Cărți audio, nu doar print. Și căști, binențeles. În funcție de lumină, de poziție, de multe ori e mai ușor să ascult cărți audio în avion, nu print. Recomand aplicatia Librivox (e gratuită), unde am ascultat ”The picture of Dorian Gray” de Oscar Wilde, în engleza cu accent britanic, o lectură excelentă.
6. Baterie mobilă. Ca să nu mai cauți prize, să nu mai stai la încărcat telefonul, și să ai baterie chiar și după ce aterizezi.
7. Spray Anti-țânțari– dacă mergi într-o țară africană, sau oriunde este malarie, recomand să te dai cu spray anti-țânțari chiar dupa ce cobori din avion. Te va salva de multe bătăi de cap…și mâncărimi.
8. Haine stretch. Sună banal, știu, dar dacă ai noroc și prinzi mai multe scaune libere, o să-ți dorești să te poți întinde și dormi în orice poziție, nerestricționat de o fustă sau de niște blugi prea strâmți.

P.S. Bea multă apă în zbor ca să eviți deshidratarea!