Bridezilla of Bucharest: the Dress

Bridezilla of Bucharest: the Dress

The Dress. Adica ACEA rochie. Adică rochia vieții mele!

Lungă, scurta, minimalistă sau vintage, albă, baby pink sau ivory, noi, fetele, visăm la ea încă de când începem să desenăm. Țin minte că ma vedeam mireasa în rochie lungă, sirenă, albă, strâmtă și cu decolteu in formă de inimă. Și acum mă văd așa, doar că bine a zis prietena mea, I.: ”O rochie stil Sirena vei putea să porți toată viața, dar rochie de mireasa… doar la nunta ta!”

Am simțit că are dreptate așa că am pornit în căutarea Ei cu un singur gând: că nu voi gândi prea mult alegerea, că va fi o alegere emoționala. Pentru că, de altfel, toată nunta este ”o alegere emoțională.” Pentru că e mult mai simplu să mergi la primărie, să dai doua semnături și să ieși de acolo căsătorită. Dar unii dintre noi aleg să trăiască emoția acestei zile printr-o petrecere cu familia și prietenii, cu multe eforturi de organizare dar și cu final fericit. SPER!!!

Prietenele deja îmi zic ”bridezilla” și nu mai am decât…5 luni până la nuntă, așa că probabil se subînțelege că sunt un control-freak-care-deja-are-coșmaruri-ca-nu-vine-dj-ul-sau-ca-nu-ajunge-mancare-pe-mese-si-careia-i-se-taie-deja-respiratia-doar-cand-se-gandeste-la-nunta (panic attack!). Și totuși, chiar și așa… măcar știu că sunt o ”bridezilla” în căutarea unei nunți ca-n povești <3

Iată ce branduri bridal din București am descoperit până acum, în ordine aleatorie:

 1. Primul salon vizitat- Vera Sposa. Un salon elegant dar cu aer invechit, depășit, cu puține rochii (probabil încă nu venise colecția nouă când am fost eu), cu multe cataloage ale brandurilor mari, dar… cam atât.
 2. Divine Atelier. Sincer, nu m-am regăsit mult în pozele lor de produs, dar fiindcă i-am văzut și în reviste, și la târguri, și peste tot, mi-am zis că e un salon ”must see”. Mi-am luat frumos prietena de mână și ne-am dat întâlnire în fața clădirii din zona Piața Victoriei. WOW! Nu pot să spun decât WOW… totul, de la designul salonului la experiență, culori, texturi, materiale superbeee, domnișoare foarte amabile, cabina de probă, condiții, etc…impecabile! Am avut impresia că totul stă foarte bine pe mine, iar una dintre rochii m-a făcut să mi se înmoaie genunchii, pentru prima dată. E interesant, aveam ceva mult mai simplu și modern în cap și totuși m-am îndrăgostit de o rochie cu mult tulle…Am ieșit de acolo total îndrăgostită de brandul Divine și de starea de imponderabilitate pe care ți-o oferă rochiile sale feminine, din mătase și vise desenate/cusute cu multă dragoste și iscusință de cineva care (cred eu) iubește mult ceea ce face.
 3. Manuri. Probabil cea mai așteptată dintre experiențe, pentru că îi urmăream de ceva timp online și văzusem în ultima colecție 3 rochii extraordinare de mireasă, ideale pentru fanteziile de bridezilla din capul meu. Mi s-a spus la telefon că pot veni oricând, că nu e nevoie de programare, ceea ce m-a impresionat pozitiv. M-am gândit- în sfârșit! Cineva mai puțin pompos, care nu te pune să faci o mie de programări și confirmări pentru a ajunge la ore imposibile în zile de lucru. Era o zi cu freezing rain, eu și domnișoara mea de onoare parcasem cam departe, înghețasem pe stradă căutând adresa exactă și, într-un sfârșit, am găsit clădirea. Am intrat dar nu era nicio inscripție jos, despre la ce etaj ar fi atelierul. Am telefonat pe numărul public Manuri, telefonul era închis. Am sunat de 3 ori, nimic. Ne-am învărtit prin clădire, prin curte, într-un sfârșit am găsit o ușă la ultimul etaj pe care era scris Manuri. Am intrat. Niște domnișoare se învărteau pe acolo (e o mansardă open space), nimeni nu a spus măcar bună ziua. Am spus eu ”Bună ziua! V-am tot telefonat, nu vă găseam, dar telefonul e închis.” La care, domnișoara, pe un ton absolut sfidător: ”Nu, nu e.” Am rămas perplexă, i-am propus să îi arăt în telefon apelurile pierdute, dar am lăsat-o baltă că mă grăbeam și m-am apucat de probat. În primul rând- rochiile pentru probat sunt într-un hal fără de hal, agățate, prăfuite, vai de capul lor. Materialele sunt medii sau chiar mediocre, prețurile la fel de mari ca la atelierele mari de bridal design. De fapt, am avut impresia că cineva a făcut un pariu ”Ia să vezi că pot să fac rochii de mireasă și să le vând cu 5650 RON (atâta era rochia care îmi plăcuse in poze pe net), și chiar să le cumpere cineva!” Nu mai zic, domnișoara din magazin n-avea niciun interes să explice, să ajute, să mă convingă de ceva… era total absentă. Am plecat vârtej de acolo, înapoi în freezing rain până la mașină, cu senzația unei dimineți pierdute și cu gândul că un PR bun te poate aduce până la ușa unui brand… și cam atât.
 4. Natalia Vasiliev. Asta da experiență bridal! Orice bridezilla ar fi impresionată de showroom-ul superb din zona Palatul Parlamentului, unde de la intrare ți se ia haina și ți se oferă 6 fluturași roz pe care să-i agăți pe rochiile preferate. Primești consultanță, sfaturi bune, domnișoarele de acolo sunt extra-amabile, aș mai fi stat cu ele încă 2 ore de vorbă. Ai o cabină ca-n povești cu bridezilla, dotată cu de toate, de la lenjerie bej până la hălățel în care să ieși prin magazin în caz că mai vrei să alegi o rochie. Chiar dacă prietenele mele nu puteau veni cu mine în ziua respectivă, domnișoara care m-a preluat mi-a făcut poze profi cu fiecare rochie și mi-a trimis pe whatsapp (fără să-i cer eu). Rochiile sunt sortate pe tipuri de silueta și e ușor să alegi, mergi direct la camera cu rochiile pe gustul tău. Mi-a plăcut o rochie deosebit de mult, una bej cu flori mari de dantela…
 5. Otilia Brăiloiu. Iarăși, o experiență de nota 10. Acum înțeleg de ce toată lumea vorbește despre Otilia Brăiloiu! Un showroom ca o poveste de primăvară, cu mult pastel și feminitate, cu flori și zâne. Designul combinat cu service-ul te face să te liniștești și să te gândești că ”totul va fi bine”, bei un ceai și gata, dispare și presiunea de pe fruntea ta. Iarăși, o cabina pe gustul meu- dotată cu de toate, de la pantofi până la lenjerie, body-uri modelatoare, bentițe pentru talie și păr, orice ai putea visa că ai nevoie vreodată. Rochiile sunt foarte deosebite de tot ce am probat până acum, au un stil unic și da, cred că aș putea să recunosc o rochie Otilia Brăiloiu de departe, într-o mulțime. Iar eu apreciez foarte mult asta la un designer, în condițiile în care în ziua de azi e mult mai ușor să copiezi, decât să creezi. Una din rochiile probate mi-a venit mănușa și a intrat în Top 3-ul meu personal, alături de cea de la Divine și cea de la Natalia Vasiliev.
 6. Pronovias. Poate că aici n-ar trebui să dau un review, dar totuși o s-o fac. Am telefonat și am fost întâmpinată cu următoarea frază, după ”Bună ziua, aș dori să fac o programare”. ”Bună, scumpa, ia zi-mi, ți-ai ales deja ce rochițică vrei să probezi de la noi din catalog?” Eu, șocată dupa cuvântul ”rochițica”, am rămas în tăcere, dar ea continua cu diminutivele și ”scumpăciunile”. Nu sunt vreo snoabă dar totuși, și eu lucrez cu cliente femei și nu mi-aș permite să vorbesc așa niciodată neștiind cine e în partea celalaltă a receptorului. Poate eram Michelle Obama sau vreo Monica Belucci mai rârâită? Și chiar dacă sunt moldoveancă, ”rochitica” is not ok! Nu când vinzi cele mai mari branduri de bridal din… Europa! Pe Calea Victoriei! Așa, și, în caz că nu știați, pentru a merge la o proba sau o vizită, se plătește taxa de 100 ron. Dupa această experiență telefonică, am decis că nu mai am neapărat nevoie să merg la Pronovias. Și că, dacă e nevoie ca fiecare om care le trece pragul să plătească 100 RON, doar pentru a inspira aerul rarefiat din salon, înseamnă că nu le merg atât de bine vânzările.
 7. Ersa. Un salon foarte frumos, probabil cel mai spațios din București. Rochiile sunt superbe, dar sunt cu foarte multe margele, pietre si paiete, ceea ce nu se vedea in poze. Eu căutam ceva mai simplu, am întrebat dacă se pot scoate paietele dar mi s-a spus ca nu e posibil, în asta consta brandul lor. Am probat câteva rochii și se vede că sunt cusute foarte bine, pentru clasa luxury (prețurile sunt de la 5.000 euro în sus). Service foarte drăguț, o experiența frumoasa overall.
 8. MLH. Yes, Maria Lucia Hohan! Probabil cel mai cunoscut nume de designer român, la nivel global. Designerul care le îmbracă pe Jennifer Lopez, Kate Hudson, Eva Longoria, Dita von Teese… să mai continui? În salonul MLH am fost cucerită la prima vedere: fiecare camera are rochii aliniate de-a lungul fiecărui perete, așezate pe culori, cu niște treceri superbe dintr-o culoare într-alta. Am uitat pentru ce venisem și m-am trezit cu mâna pe rochia bej cu negru purtată de Jennifer Lopez în vestita poză de pe internet, sau în una de culoarea cuprului, lungă și plisată, delicioasă. Am ales 6 rochii dintre care 5 din colecția bridal și una mai scurta, până sub genunchi. Service excelent, o cabina uriașă, ca-n filme, unde să stai și să te hlizești cu prietena ta în timp ce probezi cele mai fine rochii din lume. Ai o sonerie cu ”call an MLH angel” în caz că ai nevoie de ajutor, dar rochiile sunt atât de fine și ușoare în cât e foarte ușor să le probezi. Pe dinauntru însă sunt… transformers. Sunt construite atât de smart încât ai benzi siliconate ca să nu lunece, cupe perfecte căptușite cu bumbac, bretele care nu te jenează și matase drapată ca-n povești. Mi-au plăcut cele bridal, dar mi s-au părut mai degraba potrivite pentru o nuntă boho sau pe plajă, ceva alternativ, relaxat. Pentru mine însă s-a potrivit mănușa o rochie până sub genunchi, ceva mai frumos decât visasem vreodată pentru cununia civilă. Și, cine știe, poate chiar ea va fi aleasă pentru acel moment 🙂


BONUS. Tips & Tricks când mergeți la saloane bridal:

 1. Sună din timp să te programezi. Majoritatea saloanelor te pun să te programezi în intervalul 10:00- 17:00 in zilele de munca. Pfff! De parcă miresele nu muncesc!
 2. La început e bine să știi ce siluetă te avantajează, ca să îți fie mai ușor să cauți. Eu știu ca pentru o figură clepsidră ca a mea, cea mai potrivită siluetă este A-LINE, așa că merg direct la țintă.
 3. Poartă la probă lenjerie bej, sutien cu bretele detașabile sau fără bretele și părul strâns, ca să nu se agațe în mărgele, bretele și nasturi.
 4. Dacă ai ales deja pantofii de mireasă, ia-i cu tine la probă. O sa ușureze procesul de alegere al rochiei.
 5. Întreabă întotdeauna cât dureza să ți se facă rochia pe comandă, am auzit de termene de la 1 lună la 6 luni.
 6. Comunică și tu cu domnișoarele din magazin, întreabă-le ce cred și cere-le recomandări, majoritatea au mai multă experiență decât o sa avem noi vreodată…
 7. Mergi la târguri Bridal ca să vezi acolo mai multe saloane unul lângă altul, fără programări complicate și chiar cu unele reduceri/vouchere speciale pentru vizitatorii târgului.
 8. Ia-ți cu tine cât mai multe prietene! Mie mi se pare distractiv & practic să vezi mai multe puncte de vedere. Și, din experiență (atât din poziția de viitoare mireasă cât și de fostă domnișoară de onoare), pot să-ți spun că e un moment foarte frumos pe care o să-l țineți minte toată viața.
 9. Nu te fixa pe alb! Nu toată lumea arată bine în alb. Un designer bun o să-ți spună ce nuanța de alb/bej te avantajează în funcție de subtonurile pielii tale. Mie mi se potrivește mai bine bej/roz/ivory.
 10. Dacă simți că ți se înmoaie genunchii când îmbraci o rochie, nu pune prea multe întrebări. cere un voal lung și privește-te. Dacă simți că asta e ACEA rochie, asta e TOT ce contează.

LATER UPDATE: dupa 12 saloane și peste 100 rochii probate, aleasa inimii mele a fost rochia Dalia de la Divine Atelier 🙂 O iubesc și acum, ca atunci când am probat-o prima dată. Cei de la Divine mi-au oferit o experiență completă, în care m-am simțit frumoasă, mireasă, și, mai ales, îngrijită și răsfățată.

Deși lucrez în zona fashion și e ”la modă” să porți ceva care șochează, care sparge regulile, eu chiar mi-am dorit acea eleganță și feminitate fără complicații. Rochia este una timeless, din dantela ivory cusută cu mărgele fine translucide, care se văd doar din anumite unghiuri. Are un joc de tulle transparent peste material fin bej cu buline mici albe, un decolteu adânc în V și un spate decoltat. Partea mea preferată: e o rochie foarte ușoară, pe care aproape că n-o simți, care mi-a venit ca turnată. Mi-am ales și cel mai lung voal, cel de 4 metri, pentru un efect special la ceremonia religioasă. Mulțumesc, Divine, you are divine!